Zienswijze

Actiegroep “Evenaar in Actie” heeft een formele zienswijze gestuurd aan het college van burgemeester en wethouders te Rotterdam. De volledige zienswijze is te lezen onder brieven of via de onderstaande link:

20180218 Zienswijze Evenaar tav College

Aangezien de volledige formele zienswijze uit 10 pagina’s bestaat, volgt hieronder een samenvatting op hoofdpunten.

1. Introductie

Het actiecomité staat open voor kwetsbare Rotterdammers en vindt dat iedereen opvang verdient. Echter niet op de wijze waarop de gemeente dat in Oosterflank probeert door te drukken. De wijk Oosterflank is een leuke wijk, echter met name vanuit de locatie BAVO Europoort, welke grenst aan de wijk, ervaart de buurt al jaren zwaren overlast van patiënten met psycho-sociale problemen. Dit uit zich in onder andere verslavingsproblematiek (bijv. drugsgebruik, openbare dronkenschap) en verwardheid/agressiviteit. Vele ouderen en kinderen in de wijk hebben dit de afgelopen jaren helaas moeten ondergaan. Vandaar de felle weerstand vanuit buurtbewoners op het ontwikkelplan van de gemeente met betrekking tot Huize de Evenaar. Het actiecomite “Evenaar in Actie” is bezig deze overlast in kaart te brengen.

2. De gemeente negeert het Bestemmingsplan

De beoogde nieuwe bestemming van Huize “De Evenaar” is op grond van het huidige bestemmingsplan van de woonwijk Oosterflank niet toegestaan. Op dit moment is de locatie aangemerkt als “wonen met ouderenvoorzieningen”. De plannen van de Gemeente rondom opvang van sociale en psychische hulpbehoevenden vereisen een andere bestemming, namelijk “gezondheidszorg”. Derhalve zijn de plannen van de Gemeente in strijd met het bestemmingsplan. Daarom is het voorgenomen besluit onrechtmatig.

3. De gemeente negeert het Convenant Huisvesting Bijzondere Doelgroepen

Het Convenant Huisvesting Bijzondere Doelgroepen uit 2015 (incl. zoneringskaart) geeft aan dat in de wijk Oosterflank geen ruimte is voor aanvullende opvang van sociale en psychische hulpbehoevenden. Dit Convenant is een bindende overeenkomst tussen de Gemeente en de betrokken zorginstanties om spreiding van overlastgevende locaties in Rotterdam te waarborgen. Op 100 meter afstand van de rand van de wijk, en circa 400 meter van Huize de Evenaar, is een zeer grote locatie van BAVO Europoort, een open instelling voor mensen met sociale en psychische stoornissen. Daarachter ligt de Bouman kliniek voor verslavingszorg. Tevens is verspreid over de wijk en in de aanleunwoningen rondom de Evenaar een grote groep Rotterdammers met problemen geplaatst (psychiatrisch, verslavingen, relationeel). Dit woonbeeld in en rond de wijk heeft ertoe geleid dat de Oosterflank als enige wijk in Prins Alexander een “Rode Wijk” is in het Convenant. Op grond van het Convenant is in een “Rode Wijk” geen plaats voor de realisatie van nieuwe voorzieningen: het maximale absorptievermogen in de wijk is reeds bereikt, wat ook blijkt uit de aard en het aantal van de klachten van buurtbewoners, die disproportioneel zijn voor een normale woonwijk in Prins Alexander.

De gemeente stelt dat door de mix van bewoners en de veiligheidsmaatregelen in het pand geen reële overlast wordt verwacht. Echter dit geldt dan alleen bij 24-uurs bewaking en het “compartimenteren” van de verschillende verdiepingen van het pand. Het mag duidelijk zijn dat op straat, in de parken en in de buurtsuper de overlast gaat toenemen, zolang de sociale en psychische patiënten op de bewoners van de Oosterflank mogen “oefenen” alvorens zij toe zijn aan een echte terugkeer in de maatschappij.

4. Het voorgenomen besluit van de gemeente is genomen op grond van onjuiste informatie en een onjuiste afweging van belangen

De gemeente is niet op de hoogte van de problematiek van de bewoners in Oosterflank. Er wordt gerefereerd aan oude veiligheidsonderzoeken, waarin de zware overlast vanuit BAVO Europoort niet naar voren komt. Het is duidelijk dat de Gemeente heeft verzuimd om op een juiste manier te onderzoeken wat er speelt in de wijk. Vandaar ook de verbazing aan de zijde van de gemeente tijdens de voorlichtingsavonden, waarin de klachten van de bewoners veelvuldig ter sprake kwamen, met elke avond tientallen persoonlijke verhalen rondom zware overlast.

Tevens is er sprake van een onjuiste belangenafweging tussen de bejaarde bewoners van De Evenaar (waarvan een groot deel vorig jaar al is gedwongen om te verhuizen, om nu “leegstand” te forceren), overige ouderen, de kinderen in de wijk, en de bewoners die wat van de Oosterflank willen maken. Huize De Evenaar ligt in het hart van de wijk: op nog geen 100 meter afstand van de buurtsuper, met daar tussenin een speeltuintje waar de kinderen en ouderen van de buurt graag samenkomen.

Aanvullend lijkt het vergroten van onveiligheid in de wijk op de koop toe te worden genomen, terwijl dat nu juist één van de speerpunten is in het Programma Oost. Dit speerpunt is een grote afwezige in alle communicatie van de gemeente rondom De Evenaar.

5. Er is sprake van onbehoorlijk bestuur, geen transparantie en gebrek aan inspraak

Gezien de bovenstaande punten, getuigt de geforceerde beslissing van de gemeente van onbehoorlijk bestuur. Het is ook duidelijk geworden dat de wijk pas zo laat mogelijk is geïnformeerd (januari 2018), terwijl het onderzoek al maanden/jaren liep. Bewust is er ook voor gekozen door de gemeente, om maar een relatief klein aantal straten in de communicatie mee te nemen. De documenten die hebben geleid tot de besluitvorming zijn ofwel afwezig of het proces wordt ten onrechte zo ontransparant mogelijk gehouden. Tevens is er geen enkele poging gedaan tot het faciliteren van inspraak door bewoners in de ontwikkelplannen van Huize De Evenaar als geheel, en staat dit ook niet gepland. De door de gemeente opgerichte “klankbordgroep” gaat alleen over de invulling van “de Plint” (de onderste verdieping van De Evenaar).

De constatering van de gemeente dat de “de Gebiedscommissie Prins Alexander achter de plannen staat” berust niet op de waarheid. Allereerst is dit nergens aantoonbaar te maken, en tevens is in de motie van dezelfde Gebiedscommissie is op 15 februari 2018 unaniem het tegenovergestelde vastgesteld.

Er wordt niet geluisterd als alternatieve mogelijkheden worden aangedragen. Het is duidelijk dat Humanitas Huisvesting op zoek is naar het grote geld, en hierbij geen strobreed in de weg gelegd wordt door de gemeente, haaks op waar de bewoners van Oosterflank behoefte aan hebben.

Nogmaals, de volledige formele zienswijze, zoals verstuurd aan het college van B&W, is te lezen onder brieven of via deze onderstaande link:

20180218 Zienswijze Evenaar tav College

Vragen? Neem contact op:

evenaarinactie@gmail.com

https://evenaarinactie.wordpress.com